מהי התחדשות עירונית?
פינוי בינוי
פינוי-בינוי הנו תהליך של הריסת מבנים ותיקים וישנים, ובנייה מחדש של שכונה בעלת תשתיות משופרות עם תוספות של זכויות בנייה מהם נהנים הן הדיירים והן היזם. הדיירים מקבלים דירה בשטח גדול יותר בדרך כלל מהדירה הקיימת, גרים בדירה חלופית במהלך הבנייה, כל התשלומים עבור שכר הדירה בתקופת הבניה והערבויות הנדרשות כחוק חלות כמובן על היזם ולא על הדייר.
במקום המבנים הקיימים נבנים בניינים גבוהים יותר עם מספר דירות רב יותר של קומות, כאשר חלקן ניתנות לבעלי הדירות הקיימים וחלקן נשארות בידי היזם ונמכרות לדיירים חדשים. תהליך זה מביא להתחדשות המבנה והשכונה, ומביא עמו אוכלוסייה חדשה ומעלה את ערך הדירה בצורה משמעותית אשר מוביל גם להתפתחות סביבתית כוללת.
כל התהליך כולו והובלת המהלך, עד שלב ביצוע הבניה של הבניינים החדשים בפועל, מבוצע בתיאום מול רשויות התכנון הרלוונטיות (הן המקומיות והן המחוזיות). בתהליך משתתפים הוועדה הבין-משרדית להתחדשות עירונית, הרשות המקומית/המחוזית, החברה המבצעת את הפרויקט ובעלי הדירות כמובן.
תמ"א 38
תוכנית ממשלתית שנועדה לעידוד חיזוק המבנים בישראל. תוכנית זו חלה על בניינים אשר קיבלו היתר בניה לפני שנת 1980. דיירים שגיבשו הסכמה לתוכנית כזו עומדים בפני שתי אפשרויות – תמ”א 38/1 או תמ”א 38/2.
תמ"א 1\38
משמעותה חיזוק הבניין הקיים, הוספת של כמספר קומות חדשות מעל הקומות הקיימות. בתמורה לכך, מקבלים הדיירים חדר נוסף בדמות ממ”ד, מעלית, שיפוץ כולל של חדר המדרגות, לובי חדש לבניין, שיפוץ המקלט, טיפול בשטח הגינה המשותף וכן כמובן שיפוץ כולל של המבנה. ברוב המקרים בהם התוכנית מאפשרת, ובהתאם למגוון פרמטרים ובמרכזם שווי הדירות העתידיות, ניתן לקבל דברים נוספים החל ממרפסת שמש, ועד לחניות בטאבו לדיירים הקיימים.
תמ"א 2\38
הנה מעין תוכנית פינוי-בינוי נקודתית (על בניין ספציפי) המאפשרת בהסכמת רוב של 80% מבעלי הדירות להרוס את הבניין הקיים ולבנות במקומו בניין חדש לחלוטין בעל מספר קומות רב יותר.